Nie wszystko, co jest uważane za chwast jest niejadalne. Na naszych działkach rosną skarby, o których nie mamy pojęcia. Jak wyglądają? Jak smakują? Co można z nich przyrządzić? Zapraszamy na prelekcję, 1 lipca, którą poprowadzi małżeństwo z Chaty na Belnej. Brak wolnych miejsc.
Chwast – czy na pewno?
Kolejna zdrowa dieta z drogimi składnikami? Nie tym razem! Dzisiaj modnie jest włączyć do jadłospisu coś oryginalnego. Niektórzy sięgają po rośliny, które „same do nas przychodzą”. Młode pędy i liście chwastów są wspaniałym uzupełnieniem diety. Kiedyś bywały przyprawą, lekarstwem, dodatkiem do pożywienia i ratunkiem w czasach głodu.
Jak je rozróżniać? Jak z nich korzystać? O tym powiedzą nam Lucyna i Piotr, którzy prowadzą gospodarstwo na Belnej. Przywiozą ze sobą chwasty, wytłumaczą jak ich używać, przygotują kilka sosów, mikstur do spróbowania.
Na spotkanie obowiązują zapisy J Szczegóły na końcu.
Chałupa na Belnej
Gospodarstwo Lucyny Przybycień i Piotra Marchewy „Chałupa na Belnej” jest gospodarstwem rolniczym o charakterze ekologicznym i permakulturowym. Przy bezchmurnym niebie widać górę Liwocz. Współwłaściciele sadzą ekologiczne warzywa (pomidory, kapusta, bób, fasola, buraki groch, dynia, cukinia, kukurydza, jarmuż, rzepa, cieciorka, soczewica, itd.). Z 1,60 ha wygospodarowane na uprawy zostało niecałe 30 arów. Lucyna w wolnym czasie zajmuje się zbieraniem i przetwarzaniem lokalnych ziół. Gospodarstwo położone jest na stoku o lekkim spadku.
Informacje:
- Fundacja Bema20
- 1 lipca, godz. 18.00
- Wstęp wolny, obowiązują zapisy
- Brak wolnych miejsc.
- Zapisy:
- mailowo: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
- lub przez media społecznościowe Bema20 w wiadomościach prywatnych:
- Facebook: https://www.facebook.com/tarnowbema20
- Instagram: https://www.instagram.com/bema20.tarnow/